Patlıcanı daha önce böyle yemediniz! Buharda pişirince tadı nefis, parmak yediren tarif

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiBu tarif, patlıcanı öyle bir pişiriyor ki tadı adeta bağımlılık yapıyor. Kokusu mutfağı sararken, her lokmada damaklarınızı şenlendirecek. Özellikle akşam yemekleri için ideal olan bu klasik Türk mutfağı lezzeti, ustaların sırlarıyla zenginleştirilmiş haliyle karşınızda.

Patlıcan, yemeklerde ve çoğunlukla mezelerde kullanılan sağlıklı bir sebzedir. Her türlü yiyeceğin yanına yakışan bu sebzeyi tencerede pişirebileceğiniz harika bir tarif var.

250 gr dana kıyma
Yarım fincan sıvı yağ
2 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1 büyük boy domates
4 yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salça
bir tutam maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz

Öncelikle patlıcanları Patlıcanları ortadan ikiye bölün ve baş tarafından başlayarak soyun, etrafında bir parmak kalınlığında siyah kabuk bırakın ki kızarırken dağılmasın. İyice yıkayıp kurulayın. Kızgın yağda, orta ateşte 2-3 dakika her iki tarafını kızartın; yumuşayıp eşit kızardığında alın. Bu sırada iç harcı hazırlayın.

Yarım fincan sıvı yağı tencereye alın, ısındığında doğranmış 2 soğan ve 2 diş sarımsağı ekleyip orta ateşte 2 dakika kapağı kapalı kavurun. Doğranmış yeşil biberleri katın, 1-2 dakika daha kapağı kapalı kavurun. 250 gr kıymayı ekleyin, topaklanmaması için bir çay bardağına yakın soğuk su ilave edip ezerek karıştırın. Kapağı kapatıp 2 dakika buharla pişirin. 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurun. Doğranmış domatesi katın, 1 su bardağı soğuk su ekleyin ve ocağı yükseltin. Ardından 1 su bardağı sıcak su ilave edin, ama yemeği fazla sulu yapmayın.

Kalan 2 diş sarımsağı doğrayın; yarım çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Karıştırıp 1-2 dakika kaynatın. Ateşi kapatın, bir tutam doğranmış maydanoz ekleyin.

Ardından patlıcanları tencereye dizebilirsiniz. Her birini açıp birer kaşık iç harçla doldurun, kalan harcı eşit dağıtın. Üzerine salçalı sosu patlıcanların yarısına gelecek şekilde dökmeniz gerekiyor. Orta ateşte kaynatın, kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp 20 dakika pişirin. Ateşi kapatıp 10 dakika dinlendirin. Yanında pilavla servis edin.

Patlıcanları soyarken bıraktığınız kabuklu kısım, yemeğin dağılmasını önler ve görsel olarak mükemmel kılar. Eğer fırında pişirecekseniz, üzerine domates ve biber dizip fırına atabilirsiniz, ama tencerede bu yöntemle çiğ kokusu olmadan harika olur. Afiyet olsun.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”